14.2.2011

Lompakkodemokratia

Koska kerran neljässä vuodessa tapahtuvat äänestykset ovat mitä ilmeisimmin vain yleisesti hyväksytty vitsi kansanvallasta, olisi hyvä tarkkailla niitä keinoja, joilla ihmiset todellisuudessa vaikuttavat ympäristönsä kehitykseen.

Ihmiset tekevät elämässään suuria valintoja. Se missä kukakin työskentelee, minkälaista arvomaailmaa levittää ympärilleen tai minkälaisia toimia tukee taloudellisella panostuksellaan, ovat kaikki jokapäiväistä todellista demokratiaa. Kaikki nämä osa-alueet ovat yhtä merkittäviä, mutta eniten manipuloituna on taloudellisen panostuksen ohjaaminen.

Ihminen valitsee usein helposti halvimman vaihtoehdon. Näin hän saa eniten, vaikkei ehkä laadukkainta. Mistä tuotteiden hinnat muodostuvat?
Tällä hetkellä tuotteiden arvoon ei ole laskettu mukaan niiden ympäristövaikutuksia, tuotantoketjun "reiluutta", tai hyödykkeiden todellista vaikutusta ihmisten hyvinvointiin. Halvin on usein säätelemättömän kehitysmaan työntekijöitä hyväksikäyttämällä tehtyä, ympäristövaikutukset huomioimatonta tuotantoa. Jos haluaisimme todella tukea talouskasvua ja ihmisten hyvinvointia taloudellisilla kehityksellä, laskelmiin ja verolainsäädäntöön tulisi mitä ilmeisimmin ottaa huomioon tuotannon sekä kulutuksen pitkäaikaiset vaikutukset. Ennen sitä muutosvoima on kolmannen sektorin - vapaaehtoisten henkilöiden ja organisaatioiden lobbauksen varassa. Tilanne on tietysti mitä kestämättömin tältä pohjalta, mutta muutos vaatii valistuneiden kansalaisten joukon, jotka argumentoivat vero- ja lakiuudistukset läpi aina kunnallistasolta EU-tasolle asti. Vanhojen laskelmien ja arvomaailmojen varaan rakennettujen taloudellisten toimijoiden organisaatiot eivät tule kehitystä tekemään ilman lainsäädännöllisiä kannustimia ja kuluttajien asettamia pakotteita.

Todellinen demokratia ja maailman kehityssuunta muovautuvat ihmisten jokapäiväisen käytöksen seurauksena. Äänestäminen on yksi lähes merkityksetön vastuunsiirtotoimenpide, jolla lähinnä pakoillaan omia velvollisuuksia arjen valinnoissa. Jos ihmiset huomaisivat todellisen vaikutusvaltansa ja demokratian lompakkoihin siirretyn luonteen, voisivat jokapäiväiset valinnat olla toisenlaisia.
Jos haluaa oikeudenmukaista, tasa-arvoista ja elinympäristöä ylläpitävää tulevaisuutta, ei ole tehokkaampaa keinoa siihen, kuin tukea kyseisiä arvoja todellisuudessa tukevien yritysten ja organisaatioiden tuotantoa kuluttajana. Nykyisen viherpesun aikakautena markkinavoimat tosin pyrkivät harhauttamaan kuluttajia kauniilla fraaseillaan. Tämän takia tuotewikit, kuluttajansuojapalvelut ja dokumenttien laatijat ovat kultaakin arvokkaampia tietolähteitä ihmisten valintojen ohjaamisessa. Hallinto-organisaatiot eivät voi odottaa jokaisen kuluttajan tutkivan jokaista ostamaansa tuotetta ja sen alkuperää monimutkaisen vyyhdin takaa. Hallinnon tulisi verouudistuksin selventää kestävän kehityksen periaatteisiin nojaavien ja välinpitämättömien tuotantomuotojen erot. Luonnon monimuotoisuutta ylläpitävä ja lisäävä tuotanto tulisi olla aina halvempaa, kuin resursseja tuhoava lyhytnäköinen massatuotanto. Luontoa ylläpitävät tuotantomuodot aiheuttavat myös vähemmän terveyskustannuksia yhteiskunnille. Näitä seikkoja ei vielä oteta huomioon verotuksessa/tuotteiden hinnoissa.

Sitä ennen jokainen ihminen voi omilla ostopäätöksillään lähettää äänestyssignaaleita tuottajille ja tutkijoille siitä, minkälaista maailmaa itse haluavat. Jos pitäytyy maapallon kuntoa vahingoittavissa kansainvälisten suuryritysten halvoissa massatuotteissa, varmistaa paikallisten tuotteiden alasajoa sekä ympäristön saastumista. Jos taas on valmis panostamaan pienen osan tuloistaan luonnonmukaiseen, myrkyttömään ja lähellä hoidettavaan tuotantoon, vahvistaa alueiden omavaraisuutta, tuotteiden laatua ja elämän perusteiden säilymistä seuraaville sukupolville. Samalla mukautuu itse siihen väistämättömään kehityskaareen, jonkaa ihmiskuntana kohtaamme matkalla kohti tasapainoista talouden ja teknologian yhteistyötä.

Jokapäiväiset valinnat ovat todellista demokratiaa. Vastuunsiirto parlamentille on vain promille siitä vallasta, jota jokaisella ihmisellä on tulevaisuuden kohtalon muovaamisessa. Pidä huolta valppaudestasi oman tahtosi suhteen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti