27.8.2009

Immateriaalimaterian mahdollisuudet

Luonnonvarat on haalittu, kaatopaikkoja kaavittu, myyntioperaatioita laadittu, velkaisten selkärangat raavittu, mitäpä sennyt?

Se nyt jos joku on selvää, että tämä nykyinen taloskasvun palvonta, ihmisten roolittaminen kuluttajiksi ja mainosten epätyydyttävän olemuksen tuputus joka tuutista eivät tuo onnea, saati luo kestävää yhteiskuntaa. Siksi olisikin aika keksiä jotain muuta. Mikä olisi helppo tapa jakaa onnea helposti joka sopukkaan? Ei kovin helppo homma, vaikka toki jo pelkät hymyt kaduilla vastaantuleville voivat saada aikaiseksi odottamattoman hyviä seurauksia suuremmassa mittakaavassa. Ihmiskunta on nyt 2000-luvulla, eivätkä hymyt tai vilpittömät teot ja sanat ole vieläkään vanhanaikaisia. Meillä on kuitenkin myös uusia välineitä jakaa ja luoda iloisuutta sekä kulttuuria. Internet!
Tämä (lähes) rajattoman hieno kansainvälinen, (lähes) avoin ja (lähes) vapaasti muokattavissa oleva tietoverkko tuo huimia mahdollisuuksia niin tiedon, kulttuurin, kuin mielipiteiden jakamisessa. Internetin täyden potentiaalin saisi käyttöön kuitenkin vasta luomalla kansainväliset tukiverkostot niin taiteilijoille, kuin tutkijoillekin. Näin leipätyönään tekevät ihmiset voisivat jakaa luomuksensa (oli se sitten journalismia, kulttuuria, tieteen edistämistä tai viihdepalvelujen luomista) vapaasti internetissä kaikille ilman lisenssi-, patentti- ja tekijänoikeusrajoituksia. Näin luomukset saisivat suurimman mahdollisen hyödyn niiden ollessa vapaasti kaikkien nautittavissa ja tutkittavissa. Mitä vapaampaa tieto ja kulttuuri on, sitä enemmän se ruokkii uutta tiedettä ja taidetta.
Roinaa ja tavaraa nyt vaan ei kannata hukkakäyttää siinä määrin, mitä me kollektiivisesti tällä hetkellä teemme. Luonnon monien virkistävien ja iloisuutta tuottavien elementtien sijasta olemme tuhoamassa nämä hyvinvoinnin lähteet kuukaudessa hajoavien muovipalikoiden takia. Mielestäni luonnon suuremman arvostamisen lisäksi meidän tulisi silti osata nauttia omistakin luomuksistamme - sitä ovat juuri musiikki, kuva- ja videotaide, kirjallisuus, runous, dokumentointi, tutkimus, viihde, pelit jne. Ennen tätä tehtävää hoitivat ansiokkaasti kirjastot (ja ovat erinomainen palvelu nykyäänkin etenkin ilmaisena kaikille!), mutta myös internet on oiva mahdollisuus ja työväline kulttuuririkkaan tietoyhteiskunnan kehittämiselle. Nyt pitäisi vaan päästä eroon kapitalistisesta ideamaailmasta, jossa teorian mukaan ihmiset eivät saisi mitään tehtyä, jos heillä ei olisi mahdollisuutta tienata sillä satoja miljoonia. Kyllä luennoista, alkuperäiskappaleiden myynneistä, taidenäyttelyistä, teattereista, oopperoista, keikoista jne. saa hyvää lisätienestiä, jos on todella myyvä tai lahjakas ja haluaa vaurautta. Taiteilijoiden ja tutkijoiden työ olisi hyvä edes osin rahoittaa kollektiivisesti, koska myös hyöty voitaisiin saada kaikkien saataville internetin avulla.

1 kommentti:

  1. Moi! Otit minuun yhteyttä liittyen sivustoprojektiin. Jos olet kiinnostunut niin lähetä viestillä tietoa osaamisestasi osoitteeseen edustajat at gmail piste com. Minä tai joku muu vastaa viestiisi.

    VastaaPoista