29.1.2012

Läntistä Pyhää Diplomatiaa

Pieni muistokirjoitus länsimaiden mahtavasta diplomatiasta ja kehitysavusta tuoreella vuosituhannella.

Afganistan

Tämä vuosikymmeniä vuoroin Neuvostoliiton ja vuoroin Yhdysvaltain raatelema murheenkryyni sai uuden kirouksen päälleen heti uuden vuosituhannen alussa, kun paikalliset uskonnolliset ryhmittyvät kyllästyivät lännen ohjaamaan kukoistavaan huumekauppaan. Taleban-ryhmät -osin väkivalloin, osin tarjoamalla todellisia vaihtoehtoja - kitkivät muutamassa vuodessa Afganistanista lähes kaiken ooppiumintuotannon. Tämä legitimitoi ilmeisesti Talebanin valtaa kansan silmissä ja afganistanilaiset alkoivat hanakasti vastustamaan läntisiä valloitustoimenpiteitä, kuten sotilaallisesti vartioituja öljyputkihankkeita, litiumkaivoksia sekä ooppiumpeltojen uudelleenviljelyä. Osin tästä syystä, osin jalansijan saamiseksi Iranin vierestä, NATO-koalitio käynnisti hyökkäyssodan Afganistanin kansaa vastaan. Hyökkääjät väittivät luonnollisesti hyökkäystä puolustukseksi ja kehitysavuksi. Kauniit mielikuvat Afganistanin tyttökoulujen suojelusta tuudittivat tavalliset länkkärit erittäin syvään uneen sodan todellisista syistä. Rauhanturvaus, infrastruktuurin kehitys ja koulutus pyörivät otsikoissa vuosikausia, samalla kun NATO-sotilaat tuhosivat systemaattisesti Afganistanin infrastruktuuria, uudelleenkäynnistivät massiivisen unikontuotannon ja alkoivat kuljettaa maan luonnonvaroja maksutta omiin valtioihinsa jalostettavaksi.

Afganistanin ooppiumtuotanto 1994-2007:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5c/Afghanistan_opium_poppy_cultivation_1994-2007b.PNG

2000-luvulle tultaessa unikontuotanto laski lähes nollaan, jonka jälkeen NATO hyökkäsi välittömästi alueelle. Muutamassa vuodessa tuotanto satakertaistui. Unikkokasvista tehdään lääketeollisuudelle opiaattipohjaisia lääkkeitä, sekä katukauppaan heroiinia ja muita oopiumjohdannaisia. Kyseessä on kymmenien miljardien globaali bisnes, jota ei missään nimessä haluta päästä sammumaan.
Afganistanin valloituksen jälkeen Yhdysvaltalaiset tutkijat löysivät "sattumalta" arviolta tuhannen miljardin dollarin arvosta raaka-aineita ja mineraaleja alueelta. http://www.nytimes.com/2010/06/14/world/asia/14minerals.html

No mutta siihen rauhanturvaamiseen ja kehitysapuun. Emmehän me suomalaisetkaan siellä sentään ole mitään sosiopaattien huumekauppaa turvaamassa?

Afganistan oli ennen NATO-hyökkäystä 2001 eräs maailman köyhimmistä valtioista. Lapsikuolleisuus oli maailman 5. suurin, lukutaidottomuus yksi maailman suurimpia, eliniänennuste maailman neljänneksi huonoin ja energiansaatavuus per asukas maailman pohjatasoa:

2001

Väestö = 25,838,797

Sähkönkulutus = 20 kWh(e)/vuosi/asukas
Keskimääräinen jatkuva sähkönkulutus = 2.3 wattia/asukas
(0.16% Yhdysvaltojen vastaavista lukemista)

Kun länsimaat olivat laittaneet noin 500 000 000 000 (500 miljardia) dollaria "kehitystoimenpiteisiin" (hyökkäyssotaan) Afganistanissa, tilanne oli vuonna 2011 vielä kymmenen vuotta takaista aikaa huomattavasti pahempi.

Afganistanin lapsikuolleisuus oli pompannut maailman suurimmaksi
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2091rank.html

Raskaana olevien äitien kuolleisuus oli maailman toiseksi suurin Nigerian jälkeen
http://in.reuters.com/article/2009/01/26/afghan-mortality-idINISL40747920090126

Keskiverto energiansaanti per asukas oli laskenut kaikista radikaaleimmin:

2011

Väestö = 29,835,392

Sähkönkulutus (231.1 million kWh / 29,835,392) = 7.75 kWh(e)/vuosi/asukas
Keskimääräinen jatkuva sähkönnkulutus = 0.9 wattia/asukas (= 40% 2001 lukemista)
(0.06% Yhdysvaltojen vastaavista lukemista)

Afganistanin valtionvelka on moninkertaistunut hyökkäyssodan aikana:
http://data.worldbank.org/country/afghanistan

Tämän lähteen mukaan koulutus on lisääntynyt 90%, mutta kumma kyllä todellisuudessa Afganistanin lukutaidottomuus on pysynyt maailman toiseksi suurimpana:
https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/List_of_countries_by_literacy_rate

Eliniänodote tosin oli enää maailman 7. huonoin!
https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy

Jos afganistanilaiset ja länsimaalaiset veronmaksajat ovat velkaantuneet sotien takia satoja miljardeja lisää, eikä minkään näköistä konkreettista hyötyä näytä kansalle asti valuvan, mihinköhän ovat mahtaneet sadat miljardit valua? Ja mihinkä mahtavat jälleen kukoistavan huumekaupan rahat? Tietysti on taas foliohattuista salaliittoilua syyttää tästä ketään, kun ihan hyvällä asialla kuitenkin luultiin olevamme.. Maailman prosenttifinanssijengi on ainakin rikastunut, mutta tämän faktan toteaminen on vain salaliittohörhöilyä, terrorismia tai vähintään kateellisuutta.

Entä jos edes murto-osa sotimiseen ja tuhoamiseen käytetyistä rahoista olisi todella käytetty afganistanilaisten auttamiseen?

Naurettava hippien hösäämä esimerkki:

Otetaan aurinkovoiman tuotantoyksikön hinnaksi ylihinnoiteltu 3$/watti. Todellisuudessa hinta on noin 1,5$/watti ja isommilla tuotantoyksiköillä vielä huomattavasti halvempi, mutta ihan näin esimerkin vuoksi käytetään kaikista hyvistä mahdollisuuksista huonoimpia saatavilla olevia lukuja.

1 miljardin sijoitus aurinkovoimaloihin Afganistanissa tuottaisi: 1mrd$/3$ = 333 Megawattia / 30 000 000 ihmistä = 11 wattia/asukas. Jos mietitään, että aurinko paistaisi kuumalla aavikolla keskimäärin edes 5 tuntia päivässä (21% vuorokaudesta), jäljelle jää 11wattia * 0,21 = 2,3 wattia/asukas jatkuvaa sähköä. Täysin sama luku, kuin kokonaistuotanto vuonna 2001. Eli miljardin panostuksella (viidessadas osa sotakuluista) energian saatavuus olisi saatu tuplattua ja vielä kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti jo vuonna 2001. Nykyteknologialla sama yhden miljardin investointi kasvattaisi todellisilla tehokkuusluvuilla Afganistanin energiantuotannon noin 3,5 - 5,5 kertaiseksi ilman hiilidioksidipäästöjä.

Jos Afganistanin sota ei olisi puhtaasti länsimaalaisten finanssirikollisten ase-, raha-, jälleenrakennus-, huume- ja kaivosteollisuuksien ryöstöretki, olisivat Afganistanin tilastot nykyisin huomattavasti valoisampia. Vai olisikovatko raskaus- ja lapsikuolleisuus, lukutaidottomuus, eliniän odote ja jatkuva velkaantuminen tästä huolimatta edes mahdollisia, jos edes 0,2% operaatioon käytetyistä varoista olisi kohdistettu jotenkin todella auttamaan Afganistanin asukkaita?

Kolonialismi on perseestä ja kaikki jotka uskovat läntisten sosiopaattimafiosojen valheita ryöstöretkiensä syistä ja syyllisistä ansaitsisivat paikan pommitettujen siviilien keskuudesta.
Eiköhän sekin ole luvassa, jos ei hypnoosi ala kohta rakoilla.

Rauhaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti