26.7.2009

Arkitaistelu

Nyt kun meidät on kaikki kiltisti kutistettu kuluttajan asemaan, voimme tällä kentällä tehdä rakentavia valintoja ja näyttää keskisormea ylikansallisille maailmaa jyrsiville suuryrityksille, jotka sekaantuvat kovasti meidänkin politiikkaamme. Kovin helposti tulee ruokakaupassa valinneeksi sen halvimman miettimättä lainkaan, minkälaista toimintaa tämä rahamääräni tukee. Isänmaallisten, turvallisuutta hakevien tai luonnosta pitävien ihmisten tulisi sijoittaa rahansa lähituotantoon. Vaikka se olisi kolikon kalliimpi ratkaisu, se on usein paljon tuoreempaa, vähemmän lisäaineita sisältävää, sekä pitää huolen Suomen omavaraisesta ruuantuotannosta jatkossakin. Tämä on paljon arvokkaampaa, kuin kuppainen kolikko. Ekologista ja eläinystävällistä ruuantuotantoa voi tukea helposti itse suoraan valitsemalla ostoksensa haluamansa kehityksen mukaisesti. Jos haluaa tukea riistokalastusta, elävien otusten häkittämistä ja kiduttamista, ihmisten hyväksikäyttöä ja luonnon ekosysteemien tuhoamista nopeaksi rahaksi, Eldorado, Rainbow, Nestle ja öljy-yhtiöt ja Suomesta esim. AtriaHK ovat oivia sijoituskohteita.
Itse pysyttelen kroonisesti hyvin perseaukisena, mutta ne vähäiset rahat mitä taskuuni eksyvät menevät varmasti mahdollisimman lähellä ja luonnon kanssa tasapainossa viljeltyihin tuotteisiin - näillä eväillä edelleen terveenä ja hyvävointisena!

1. Käytä vähemmän energiaa kaikessa missä tinkimään pystyt. Jos käytät energiaa, sijoita mahdollisuuksiesi mukaan uusiutuviin energiageneraattoreihin tai vihreään energiaan. Osta lähituotantoa, liiku polttomoottoreilla vähemmän, älä tuhlaa sähköä kotona, lämmitä ja jäähdytä vain todellisen tarpeen mukaan.

2. Saastuta ja roskaa vähemmän. Pitkäkestoisimmin ja tehokkaimmin toimiva tapa on yksinkertaisesti olla hankkimatta tuotteita, jotka on pakattu paljoon roskaan, hajoavat liian helposti, ovat epäekologisia tuottaa tai ovat ongelmajätettä käytettyinä. Jos on pakko saada ostettua roskaa, niin ne on hyvä kierrättää mahdollisuuksien mukaan myöhempää uusiokäyttöä varten.

3. Kerro avoimesti mielipiteitäsi ja herätä muita huomaamaan kriittiset usein vaijetut tosiasiat. Lehdistö, poliitikot, oppilaat, naapurit, tuttavat tai harrastusseurassa olevat ihmiset saattavatkin yllättäen osoittautua paljon kehityskelpoisemmiksi maailmankansalaisiksi, kuin mitä ensituomitsemiselta arvaatkaan. Muita ei voi muuttaa, mutta heidän ajatusmaailmaansa vaikuttamalla annat ehkä eväät rakentavampaan maailmaan sopeutumiseksi!

4. Älä rahoita tai työskentele tuhoisille tahoille. Monet ylikansalliset yritykset ja pankit harrastavat yhteisen äitimme, luonnon joukkoraiskausta ja hyvin törkeällä kädellä. Vaikka saisitkin hyvää palkkaa, älä ole mukana tukemassa kyseisten koneistojen vaurastumista yhteisen hyvinvoinnin kustannuksella. Hyvä palkka ei takaa, että tekisit hyödyllistä tai tulevaisuuden ja muiden kannalta rakentavaa työtä. Pankit pelaavat täysin rahan ehdoilla piittaamatta pätkääkään ihmisten asuinalueiden säilyvyydestä, työntekijöiden oloista tai minkään laisesta etiikasta. Älä myöskään ikinä liity mihinkään sotakoneistoon, sillä rakentamista, korjaamista, hoitamista, viljelemistä ja kouluttamista opiskelemalla saat paljon enemmän hyvää aikaiseksi kuin opettelemalla tappamaan ja tuhoamaan valmiita rakenteita.

5. Lopeta kaupallisiin medioihin uskominen. Niin lähes koko televisiotarjonta, kuin suurin osa lehdistöistä ovat kaupallisessa omistuksessa. Silloin viestimien sanomat ovat värittyneitä omilla ideologioilla, näkemyksillä ja intresseillä. Lapsia tietoisesti tapattava Nestle saattaakin olla suussa sulavaa jäätelöä tuottava malliyritys (Valio), jos sanomalehden osakkaat sattuvat omistamaan myös tämän roistoyrityksen osakkeita. Älä katso mainoksia ja hypnotisoivaa suggestointia tervettä järkeä vastaan - lähde ulos tapaamaan ystäviäsi ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Todellinen sosiaalinen verkosto luo hyvinvointia, levittää tervettä sanomaasi ja saa yhteistyön myötä ihmiset vähemmän riippuvaisiksi kaupallisista tahoista.

6. Liikkuminen moottoriajoneuvoilla ei tee hyvää, mutta liikunta tekee. Niin kauppa-, työ- kuin koulureissut voi useimmiten hoitaa polkupyörällä tai kävellen. Se on lisäksi erittäin terveellistä ja jo moinen pieni ele säästää jällen kerran luonnonvaroja. Myös hissiä kannattaa välttää, rappusten kävely on mitä erinomaisinta liikuntaa eikä satojen kilojen hissiä tarvitse nostella edes takaisin sinun mukanasi.

7. Muuta asenteitasi. Kellään meistä ei varmaankaan ole vielä todellista ymmärrystä onnen lähteistä ja siitä, kuinka merkityksettömiä materiaaliset viihdykkeet ovat mielen tasapainon ja onnellisuuden saavuttamisessa. Emme myöskään täysin ymmärrä, kuinka todellisuudessa tuhoisia mielestämme pienet laiskuuden, kitsailun ja ahneuden osoitukset kulutuksessa ovat. Kivoissa glitterikuorissa olevat turhakkeet eivät koskaan näytä sitä totuutta, jonka ne aiheuttavat raaka-aineiden rouhimisen, työntekijöiden polkemisen ja saasteiden oheistuotannon kautta.

8. Osta läheltä, reilua, ekologista, vain tarpeellista, myrkytöntä, käytettyä... mutta ennen kaikkea - osta vähemmän! Me olemme tilastoiltamme (pienemmässä mittakaavassa onneksi) toinen Yhdysvallat, jossa ihmisen - anteeksi KULUTTAJAN - tehtävä on luopua vapaa-ajastaan ja jaksamisestaan usein turhanpäiväisten töiden eteen, jotta voisi taas ostaa ostaa ostaa itselleen lisää mukaonnen muovipalasia, jotka hajoavat kuukauden sisään uutta myyntisuoritetta varten. Turhaa, todellisesta onnellisuudesta harhauttavaa ja ennen kaikkea luonnon kannalta tuhoisaa.

9. Opettele suvaitsevaisuutta, ymmärrystä ja rakkautta muita kohtaan. Jokaisesta varmasti tuntuu, että suurin osa ihmisistä on jotenkin tyhmempiä, vääräuskoisia, vääriä mielipiteitä omaavia, väärin eläviä ja väärin tekeviä. Näistä syistä meillä on paljon konflikteja ja sosiaalisia ongelmia joka puolella maailmaa. Opettele lähestymään kaikkia ihmisiä heitä tasavertaisesti kunnioittaen ja ymmärtäen, että he näkevät maailman omien kokemustensa ja oppiensa kautta, jotka poikkeavat varmasti sinun ainutlaatuisesta maailman- ja omakuvastasi. Rakentava keskustelu koska tahansa edistää aina jonkin osapuolen näkemyksen eheytymistä ja on omia sosiaalisia taitoja sekä ajatusmaailmaa kehittävää. Näkemyserojen tai kokonaisuuksien hahmottamisen erilaisuudet eivät saa olla pohjana riitelylle ja henkilökohtaiselle syyttelylle, vaan oikealla suhtautumisella erot voivat toimia ponnahduslautana vielä syvällisempien ja tärkeämpien asioiden punnintaan. Arvostus, kunnioitus ja rakkaus jokaista ihmistä kohtaan helpottaa erimielisyyksien selvittämistä, elämästä nauttimista ja yhteistyöverkkojen rakentamista. Kaikkea toimintaa ei missään nimessä pidä hyväksyä, mutta kannattaa yrittää ymmärtää väärintekijän ajatusmaailma pahaa tehdessä ja koittaa muuttaa hänen näkemystään - ei rankaista, vihata, solvata ja aiheuttaa lisää katkeruutta.

10. Nauti elämän kaikista sen rikkaista lahjoista. Pelkästään sen todennäköisyyden pienuus, että maapallo yleensä on juuri tässä ja näillä mahdollisuuksilla elämän ylläpitoon, on niin minimaalinen että voisi väittää olevan varsinainen lottovoitto syntyä maapallolle! Ja meillä kaikilla ja kaikella on sama ilmainen voittolipuke käytössämme täysin samojen lähtökohtien ansiosta. Se jos joku on esivanhempiaan halventavaa (kuinka kauas nyt sitten haluaakaan katsoa), että tuhoamme luonnon puhtauden ja ekosysteemien jatkuvuuden, nämä ovat kuitenkin kantaisiä ja -äitejä kaikelle elämälle maapallolla. Opettele ihmisten välisen kanssakäymisen lisäksi myös ymmärtämään yhteytesi, riippuvaisuutesi ja juuresi luontoon, joka sinut ehkä hieman pakkauskaasutettuna ja muoviin pakattuna tänäänkin ruokkii. Jos haluamme mahdollistaa elämän puhtauden, jatkuvuuden ja monimuotoisuuden myös tuleville sukupolville, meidän täytyy lakata elämästä kuin viimeistä syysalennuspäivää ja opetella nauttimaan elämän kauniista ja tärkeistä asioista.

www.zeitgeistmovie.com
http://www.youtube.com/watch?v=5akOESmaSLk&feature=channel_page - Kymatica
www.storyofstuff.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti