14.7.2009

Rahavallan suunnannäyttäjä

Ikuinen talouskasvu alkaa hiipumaan energian kallistuessa ja luonnonvarojen valjastuskapasiteetin ollessa jo lähellä maksimia.. Miten tätä harhaista taloutta sitten voitaisiin vielä väkisin tekohengittää ennen väistämätöntä kuolemaa?
Entä jos otettaisiin edelleen lisää velkaa ja vaikka velkaa, jotka kaikki kasvavat jatkuvasti korkoa? Jos nousukautenakaan ei saatu velkaa maksettua, niin koska ne sitten saadaan? Jätetään sitten nämä kymmenet miljardit kasvamaan korkoa pankkiireille ja meidän jälkikasvumme maksettavaksi? Nytkin maksetaan joka vuosi miljardeja BKT:sta pelkistä valtionvelan koroista pois Suomesta. Nyt halutaan lisää lainaa ja suurempia vuotuisia korkoja.. Tämäkö on sitä kaukonäköistä ja hienoa talouspolitiikkaa, mitä halutaan Suomessakin harrastaa?
No onneksi talouden vuorovaikutussuhteilla ja eri mittareilla on helppo pitää itsensä siinä uskossa, että talouskasvu, luonnonvarojen pikainen käyttäminen (mieluiten mahd. halvalla, nopeasti hajoavaan kuntoon, niin BKT kasvaa eniten) ja muut kyseenalaiset rahauskonnon rituaalit olisivat jotenkin tarpeellisia tai hyödyllisiä. Lisää lainaa ulkomailta ja lisää korkorahaa pankkiireille Suomen valtion verotuloista.

Meidän esikuvamme velkatilanne reaaliajassa: http://www.brillig.com/debt_clock
Paina päivitysnappulaa pari kertaa jos haluat huumoria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti