4.10.2012

Jem Bendell - Rahan myytti

Löysin tämän inspiroivan videon www.talousdemokratia.blogspot.com sivuston kautta:



"Mistä raha tulee?

Kylääsi ratsastaa ritari, joka katselee kyläläisten käymää vaihdantataloutta ja sen aiheuttamaa riitelyä. "Eikö olisi helpompaa, jos kävisitte kauppaa näillä poleteilla?". Kokeilette polettivaihtokauppaa ja se käykin yllättävän jouhevasti. Aikaa säästyy ja kaupanteon arvottaminen on helpompaa. Kysyt ritarilta, jos voisit pitää omat polettisi tulevia vaihtokauppoja varten. Ritari suostuu sillä ehdolla, että vuoden päästä sinulla on hallussasi 11 polettia. Vaatimus ei kuulosta kohtuuttomalta ja suostut sopimukseen.
Poletit, ruoka, palvelut ja tavarat vaihtavat omistajaa ja kaikki on hyvin.

Huomaat, että ritarin visiitistä on kulunut jo 11 kuukautta ja hän on kohta palaamassa tarkastamaan tilanteen. Nostat tuotteidesi ja palveluidesi hintoja saadaksesi kasaan 11 polettia, mutta huomaat kaikkien naapuriesi tekevän aivan samaa. Ritari on tehnyt sopimuksen kaikkien kyläläisten kanssa ja on matemaattisesti mahdotonta, että kaikilla olisi tarpeeksi poletteja. Ritari palaa ja ne raukat, joille poletteja ei riittänyt tarpeeksi, menettävät kotinsa ja omaisuutensa ritarille. Ritari kerää ylimääräiset poletit pois, lainaa lisää poletteja halukkaille samoilla ehdoilla, vuokraa saamansa omaisuuden eteenpäin ja jatkaa matkaansa."

Huh, selvisit vielä tällä kierroksella. Vielä tuhansien vuosien jälkeenkään, samaa matemaattista mahdottomuutta kunnioittaen, emme vieläkään vieläkään harkinneet tekevämme poletteja itse. Miksi?

Koska muut kuin kultin ritarit joutuvat siitä vankilaan tai murhatuksi.

Joka Mafiaa pelkää, se Mafiaa palvelee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti