19.3.2010

Kohti suorempaa demokratiaa tietoteknologian avulla

Edustuksellinen parlamentaarinen päätöksentekojärjestelmämme alkaa jäädä pahasti jälkeen tieteellisestä tiedosta, sekä teknologian suomista mahdollisuuksista. Lisäksi kun olemme luovuttaneet päätösvaltamme hyvin kaukaiselle ja elitistiselle Euroopan laajuiselle parlamentille, alkaa sana "kansanvalta" kuulostamaan yhä enemmän vain ruusuisilta puheilta. Ideaalidemokratiassa jokaisella kansalaisella olisi mahdollisimman suuri päätösvalta. Tällä hetkellä olemme erittäin kaukana tästä ideaalista. Kuinka tilannetta voisi parantaa?

Suora päätöksenteko, lainsäätö, äänestykset sekä kansalaisaloitteet olisi mahdollistaa toteuttaa paljon useammin jokaisen yksilön tasolla sen sijaan, että rahoittajistaan riippuvaiset ja hyvin pienenä vähemmistönä toimivat pienten eturyhmien edustajat saisivat pitää kaiken päätösvallan ihmisten asioihin. Internet on raivannut tietä tietoyhteiskunnalle, joka mahdollistaa jokaisen tutustumisen käsiteltäviin asioihin, niiden seurauksiin ja hyötyjiin.
Pankkitunnuksilla toimiva raha-asiointijärjestelmä on laadittu jo ainakin 10v(?) sitten, mutta ilmeisesti päätöksentekoa tai äänestyksiä ei pidetä niin suuressa arvossa vielä. Suoraa päätöksentekoa helpottava tietokanta helpottaisi jokaisen kansalaisen tutustumista käsiteltäviin asioihin ja antaisi jokaiselle mahdollisuuden ilmaista aiheesta äänestämällä mielipiteensä (koska niiden varassa politiikka vielä ikävä kyllä toimii..). Tähän tarvittaisiin yksinkertaisesti:

- internetsivusto ylläpitävä ryhmä
* päivittävät käsittelylistalla olevat asiat
* antavat kaikille puolueille mahdollisuuden tiivistää oma näkemyksensä sivuille
* päivittävät eri alojen asiantuntijoiden tiivistettyjä näkemyksiä aiheista
* päivittävät ajankohtaiset äänestystilastot kaikkien/äänensä antaneiden nähtäväksi

- jokaiselle kansalaiselle henkilökohtaiset "äänestystunnukset"
* palvelun voisi järjestää esim poliisi (tai muu osoitettu virasto), joka jakaa tunnukset ja ohjeistaa niiden käytössä

Palvelu voisi sisältää myös kansalaisaloitteiden mahdollisuuden. Kuka tahansa voisi ehdottaa uuden hankkeen tai lakimuutoksen käsittelyä. Tarpeeksi suuren kannatuksen saatua ehdotus voitaisiin viedä käsiteltäväksi. Addressimuotoiset kyselyt toimisivat myös henkilökohtaisten äänestystunnusten kautta, mikä estäisi samaan kyselyyn useasti vastaamisen.

Uskoisin tietoteknologian hyödyntämisen politiikassa aktivoivan kansalaisia kiinnostumaan omista asioistaan ja politiikasta yleensä. Näin saataisiin myös ruokittua järjestelmän kehittämisen innovatiivisuutta ja annettaisiin ihmisille tunne todellisista vaikutusmahdollisuuksista.

Eräs tämänkaltaisen järjestelmän puolestapuhuja poliittisella kentällä:
http://www.piraattipuolue.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti