25.3.2010

Kulttuurivallankumous

Vain yksi asia on täysin varmaa maailmankaikkeudessa - jatkuva muutos. Alkuräjähdyksen energiamassoista lähtien tuntemamme universumi on muuttunut, mukautunut ja monipuolistunut jatkuvasti kiihtyvään tahtiin. Tämän kehityksen kulun toistaiseksi tietääksemme pisimmälle kehittynyt osanen - ihminen - ei ole millään tavalla poikkeus. Vaikka fyysisesti olemme jumahtaneet kehityksessä paikallemme, kollektiivinen tietoisuus ja aivojen monimutkaistuminen ovat jatkaneet laukkaamistaan eteenpäin.

Olemme saaneet käyttöömme uuden valtavan informaatiolähteen, joka edustaa lähes kaikkea tieteellistä ja ajatuksellista työtä, jota ihmiskunta on aikojensa alusta asti saanut kehitettyä. Internet on luonut tietokannan, jonka avulla generalistinen, monitieteellinen ja kokonaisuuden huomioonottava ajattelu on mahdollistunut. Pelkkien arvailujen sijaan voimme helposti peilata ajatuksemme tietokannan kautta ja ottaa selvää, minkä laisia kokemuksia tai tuloksia muualla maailmassa on saatu samoista mielenkiinnon kohteista.

Kokonaisuuden (jolla tarkoitan tässä tapauksessa toimien vaikutuksia ja seurauksia maapallolla kokonaisuudessaan) huomioonottaminen mahdollistaa aikaisempaa huomattavasti rationaalisemman tavan lähestyä kohtaamiamme ongelmia. Ja ongelmia meillä on.
Vaikka teknologinen ja tieteellinen kehityksemme on ollut huiman nopeaa viimeisen vuosisadan ajan, arvomaailmamme ja kulttuurimme eivät ole pysynyt kehityksessä mukana. Ajattelumallimme ovat edelleen sukupolvelta toiselle perittyjen vanhojen uskomusten varassa, emmekä ole rohjenneet rakentaa uskomuksiamme tai identiteettiämme nykyisen tietämyksen tasolle. Kulttuurit ja arvomaailmat kokevat kuitenkin jo tällä hetkellä valtavaa muutosta. Ei sen takia, että maailman köyhyys koskettaisi jotenkin enemmän rikkaita. Ei sen takia, ettäkö olisimme saaneet jotain uutta konkreettista tietoa tuhoisan kulutuskulttuurimme seurauksista. Arvomaailmamme on muuttumassa, koska sen on yksinkertaisesti pakko muuttua. Sopeutuaksemme ja selviytyäksemme meidän on alettava ottamaan huomioon toimiemme vaikutukset kokonaisuuteen - ja me tiedämme sen varsin hyvin itse. Emme muutu saadaksemme parempaa taloudellista asemaa, statusta tai palkintoja. Olemme muuttumassa yksinkertaisesti siksi, koska tiedämme ettei meillä ole vaihtoehtoja. Koko ihmiskunta tietää sen - ja ne jotka eivät tiedä ovat muutenkin autuaasti unessa. Hekin heräävät väistämättä hiljalleen.

Elämme erittäin mielenkiintoista murroksen vaihetta, jossa kaikilla ihmisillä on valtava päätös harteillaan. Elämme kuin evoluution demokraattisia vaaleja, jossa päätämme tulevan kohtalomme. Osallistumme joka päivä kehityksen foorumiin, jossa henkilökohtaiset valintamme puhuvat sanojamme voimakkaammin. Äänestämmekö kehittyvän, tasa-arvoisen, aivan uudenlaisen sivilisaation puolesta, vai seuraammeko päivä toisensa jälkeen lyhytkatseisia impulssejamme kohti väistämätöntä katastrofia?
Jokaisella ihmisellä on äänioikeus näissä vaaleissa iästä, varallisuudesta, kansalaisuudesta tai uskonnosta huolimatta. Kaikki antavat oman panoksensa joko itselleen, tai elämän mahdollistaneille olosuhteille. Kuten elämän sopeutumisleikissä aikaisemminkin, uusiin olosuhteisiin hyvissä ajoin valmistautuneet jatkavat porskuttamistaan vanhentuneiden rakenteiden näivettyessä pois.

Olet jo väistämättä mukana vaikuttamassa, joten toteuta haluamaasi maailmaa täysillä, mutta harkitse tarkkaan mitä toivot - se saattaa hyvinkin toteutua!
Tämän laajamittaisen äänestyksen tulokset julkistetaan varmasti vielä tämän vuosisadan loppuun mennessä.

Hyvää kulttuurivallankumousta jokaisen päähän!

1 kommentti:

  1. Hyvä kirjoitus! Internet ja mainitsemasi kollektiivisen tietoisuuden kehitys ovat avainasemassa.

    Netin kautta kuka tahansa voi vaikuttaa. Yksi blogikirjoitus tai tuubi-video voi saada tuhannet ihmiset kyseenalaistamaan omat elämänarvonsa ja -asenteensa.

    Mutta vielä jonkin aikaa yö synkkenee ennen sarastusta.

    VastaaPoista