9.6.2009

Kansalaispalvelus käytäntöön!

Koska nykyinen maailmantilanne näyttää siltä, ettei aseellinen uhka ole suurin riski Suomen turvallisuudelle tällä hetkellä, miten miljardeja syövän armeijan voisi saada hyödyllisempään käyttöön?
Armeijan kokonaan poistaminen ei varmasti tule kysymykseen luonnollisten nationalististen ihanteiden omaavien kansalaisten keskuudessa. Siihen en nyt pyrikään. Mietin vain, kuinka yhteiskunnalle älyttömän kalliin armeijan voisi saada hyötykäyttöön myös rauhan aikana, kuinka asepalveluksen eri vaihtoehdot saataisiin mahdollisimman tasa-arvoisiksi ja kuinka armeijaa voitaisiin alkaa kehittämään myös muiden katastrofien, kuin sodan torjumisen varalta.

Malli on hyvin yksinkertainen. "Kansalaispalvelus" koskisi jokaista täysi-ikäistä suomalaista. Se koostuisi kahdesta 6kk jaksosta, eli kestäisi kaikilla tasapuolisesti yhteensä vuoden. Koulutusaksot voisi itse valita vaihtoehdoista.

ASEPALVELUS:
Nykyisen kaltainen normaali asepalvelus ja maanpuolustukseen kouluttautuminen. Yksi 6kk jakso vastaisi sotilaan peruskoulutusta. Laajemman tai yksityiskohtaisemman aselaji- tai johtamiskoulutuksen haluava valitsisi kaksi 6kk asepalvelusjaksoa.

SIVIILIPALVELUS:
Sisältäisi nykyisen kaltaisen peruskoulutusjakson ensimmäisen siviilipalvelusjakson alussa. Tavoitteena hankkiutua yhteiskunnan toiminnalle hyödylliselle sektorille töihin, avittaa yhteiskunnan toimintaa ja kerätä työkokemusta.

KATASTROFIPALVELUS:
Jakson ensimmäisellä osalla osallistujat koulutetaan erilaisiin yksinkertaisiin tarpeellisiin tehtäviin. Ensiapu- ja palontorjuntakurssit sekä öljyntorjuntatehtävät tärkeimpinä. Syventävällä toisella jaksolla osallistujat koulutetaan tehtäviin ja laitteiden käyttöön syventävämmin, sekä koulutetaan ihmisiä johtamaan mm. evakuointeja ja alueiden eristyksiä katastrofin sattuessa.

PALVELUSTA KIELTÄYTYMINEN:
Jos joku vaihtoehdoista huolimatta pitää epäoikeudenmukaisena kansalaispalvelukseen pakottamisen, tuomittaisiin hänet vankilaan nykyisen käytännön mukaan. Vankilassa tyhjäntoimittamisen sijaan kuitenkin tarjottaisiin koulutusmahdollisuuksia henkilön koulutustasosta riippuen, esimerkiksi omatoimisina ammattikoulu- tai lukiokursseina, tai esimerkiksi etätyönä suoritettavia yliopistokursseja. Myös avovankilasta tai työsiirtolassa tapahtuva työssäkäynti tulisi olla mahdollista totaalien kohdalla aina.


Kyseinen malli antaisi palveluksen kautta mahdollisuuden varautua myös muihin todennäköisiin riskeihin, kuten ennustettu tuleva pandemia, öljyvuodot Itämereen, laajat mahdolliset metsäpalot, sotatilanteessa tai muissa kriiseissä vaditut evakuointitoimenpiteet, arkipäivän hyödylliset auttamistaidot (ensiapu, palotorjuntakoulutus), sekä olisi myös nykyistä systeemiä tasa-arvoisempi sukupuolisten, eettisten tai uskonnollisten rajoitusten kannalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti