15.6.2009

Patenttijärjestelmän heikkoudet

Kun ihminen patentoi jonkin muodon, keksinnön, tuotantomenetelmän tai teoksen, tämä itseasiassa rajoittaa kaikkien maailman muiden ihmisten mahdollisuuksia keksiä tai tehdä samanlaisia ratkaisuja ongelmiensa korjaamiseksi. Jokainen patentti vie muilta oikeuden hyödyntää samaa tietoa. Tiedon rajoittamisen ja yksityistämisen ei missään nimessä pitäisi olla kenenkään, paitsi epätasa-arvoa ja nwo:ta tavoittelevien paskiaisten heiniä.
Jos tieto ja kulttuuri olisi vapaata, kehityspohja uusille keksinnöille olisi jatkuvasti nykyistä parempi ja lisäksi kasvaisi kokoajan. Mm. yliopistoilla ja akateemisella maailmalla yleensä on valtava rooli lääkekehityksessä, mutta käytännössä esim. Suomessa veronmaksajat rahoittavat akateemisen tutkimuksen, yksittäinen uuden keksinnön tehnyt henkilö tai porukka myy löytönsä jollekin lääkemonopoleista ja tämän jälkeen firma omistaa kaikkien kaikki oikeudet ikinä käyttää tätä keksintöä elämänlaatunsa parantamiseksi. Ja sillä jos jollain saa perkeleesti hilloa, kun ihmiset on hädässä.
Nykyinen patenttijärjestelmä ajaa kapitalististen monopolien monopolisoitumista entisestään. Pienyrittäjillä ei ole kohta enää minkään näköistä saumaa kilpailla juuri millään alalla monopolien kanssa, näiden omistaessa suurimman osan alan patenttioikeuksista ja tuotantokoneistosta. Se minkälaisiin tragedioihin tämä on johtanut mm. uusiutuvien energiamuotojen kehittämisessä tai lääketeollisuudessa on JÄRKYTTÄVÄÄ!
Suuret öljy-yhtiöt ovat jo kahden vuosikymmenen ajan ostaneet lähes kaikki toimivimmat ja tärkeimmät kehitysaskeleet uusiutuvien energiamuotojen kehityksessä. Maailma huutaa jatkuvasti uusia vaihtoehtoja öljylle mustan kullan kallistuessa, mutta öljy-yhtiöt luonnollisesti istuvat patenttiensa päällä ja kynyttävät kalliista kartelliöljystä vielä kaiken sen, mitä mahdollista. Ihmisten hyvinvointi, luonnon puhtaus, energian uusiutuvuus tai mikään paitsi neljäsvuosikatsauksen parantaminen ei tule kyseeseen rahasokeassa liskoilussa. Tämän kehityksen "panttauksen" mahdollistaa patenttijärjestelmä.

Kansainvälisellä laajalla yhteistyöllä saatiin kehitettyä lääke tämän hetken tuhoisinta, HI-virusta ja sen esimuotoa AIDSia vastaan. No mutta kappas kappas, suuri lääkemonopoli sluibaili asianajaja-armeijallaan patenttioikeudet itselleen (vaikka itse kallis kehitystyö ei lainkaan ollut pelkästään tämän yrityksen käsissä). Nyt siis vaikka ainesosat ja niiden suhde sekä valmistusmenetelmä tiedetään (ja lääkkeen teko on itseasiassa todella halpaa kehittelyn valmistuttua), kukaan ei saa koittaa auttaa tai parantaa maailman HIV-tilannetta, sillä se on tämän yrityksen "yksinoikeus", eikä Afrikasta ole useinkaan mahdollisuuksia repiä lääkkeistä montaa sataa prosenttia voittoa. Joten kuolkoon ja kärsiköön monopolin päättäessä kukaa saa elää ja millä hinnalla. Kiitos patenttijärjestelmän.

Tiedon omistaminen ja panttaaminen pitäisi sivistyneessä tietoyhteiskunnassa olla ehdottomasti kiellettyä. Se hidastaa ihmiskunnan kehitystä ja luo pahoinvointia ympäri maailmaa.

Vielä loppuesimerkkinä: Mitä olisi tapahtunut maailman musiikkikulttuurille, jos jokin suuriyritys (esim Sony) olisi saanut patenttioikeudet kitaran muotoon ja käyttötarkoitukseen ja täten estänyt kymmenien tuhansien kitarakäsityöläisten työnteon ja satojen tuhansien kitaroiden päätymisen muusikoille. Onneksi kitaraa ei saatu patentoiduksi, kuten ei pitäisi muutakaan kulttuuria tai tietoa saada.

------------------------------------------------------------------------------------------------

anomalia @ tiede-foorumi says:
Tuntuuhan se aina epämiellyttävältä, jos haluamaansa asiaa ei saakaan ilmaiseksi vaan joutuu maksamaan ja vielä omilla rahoillaan. :shock:

Ihanneyhteiskunnassa verotkin laitettaisiin valtion maksettaviksi.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Onhan se aina epämiellyttävää, kun yhteisin ponnisteluin, yhteisin valtiollisin koulutussijoituksin ja yhteisen kulttuuri- ja tiedeperinnön kehitelmät yhteisiin ongelmiin saakin ostaa yksityinen taho vain itselleen. Ei kyseessä ole mitenkään se, että minun pitäisi saada haluamani ilmaiseksi, vaan että kaikki ihmiset saisivat käyttää ihmiskunnan useiden tekijöiden panostuksesta kollektiivisesti kehittynyttä tietoa ja kulttuuria vapaasti uuden tiedon ja kulttuurin kehittämiseksi. Nyt monopolit saavat ostaa oikeudet kaikkeen ja asianajaja-armeijat miljardikorvauksineen syöksevät oikeudenkäynneissä yksittäisiä yrittäjiä velkavankeuteen. Suuryritykset istuvat patenttien päällä ja käyttävät niitä tasan silloin, kuin se heidän markkinastrategiaansa sopii. Näillä strategioilla ei ole mitään tekemistä ihmisten hyvinvoinnin kannalta yleensä, vaan firman kassan kartuttamisen kanssa. Ne tahot jotka haluaisivat käyttää tietoa tai kulttuuria hyvinvoinnin luomiseen kaikille epäkaupallisissa tarkoituksissa, laitetaan varaskusipääidiootti -leiman alle ja korvauvastuuseen miljardööreille.
Patenttioikeudet ajavat hyvin pienen ryhmän etua nykyisessä maailmassa, jossa tietoyhteiskunnan vapauttamisella saataisiin huomattavasti rakentavampia tuloksia.

Pieni heitto taas loppuun. Onko kiva tietää, että potentiaalinen pandemia olisi aika ikävä isku kaikille kansantalouksille. Jos tämä potentiaalinen tauti jossain kohtaa kehittyy leviämään ihmisestä toiseen ja muodostuu pandemiaksi, kuinka turvallista onkaan tietää että yksi lääkefirma omistaa patentin tämän ihmiskuntaa mahdollisesti uhkaavan taudin torjuntalääkkeen valmistamiseen. Ja siihen riitti se, että he sattuivat ostamaan ensimmäisenä kaavan ensimmäiseltä tutkijaryhmältä, jotka saivat eristettyä rokotteen. Tästä eteenpäin muiden tutkimustyö tai lääkkeen valmistus on kiellettyä, ellei käytetä taas ties kuinka paljon aikaa ja rahaa muokkaamaan metodia patenttilakia kiertäväksi. Kiitos patentit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti